De când s-a decis liberalizarea numelor de domenii, se vehiculează sume astronomice pentru cele mai interesante dintre acestea.
ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a suferit recent un atac informatic asupra serverelor sale. Câţiva hackeri turci au reuşit să redirecţioneze spre alte site-uri adresa organizaţ iei care guvernează numele de domenii. Totul s-a rezolvat rapid, dar acest gest a readus aten- ţia asupra monopolului deţinut de ICANN în lumea on-line.
Se dă drumul la .popescu
Atacul hackerilor a fost un răspuns la gestul instituţiei de a liberaliza sistemul de adoptare a numelor de domenii (terminaţiile de tipul .com sau .info), din a doua jumătate a anului viitor. ICANN este criticată de mulţi utilizatori şi jurnalişti că face acest lucru pentru a scoate rapid bani.
Un nume de domeniu de bază (Top Level Domain - TLD) personalizat, de tipul .business, va costa minimum 100.000 de dolari. „Costul ridicat va face achiziţia restrictivă. Într-o primă fază, doar companiile foarte mari vor aloca sute de mii sau milioane de euro, în condiţiile în care este dificil de estimat şi impactul pe care îl vor avea noile TLD-uri, cât de repede se vor obişnui utilizatorii cu ele“, a declarat Claudiu Catrina, director comercial la agenţia Magenta Advertising.
Utilizatorii nu acceptă orice nume de domeniu dacă li se pare mai uşor să acceseze site-ul preferat prin domeniul vechi. De exemplu, câţi dintre noi accesează Google prin adresa Google.info? Domeniul există însă, pentru că Google a vrut să-şi protejeze marca. Oamenilor le pasă de domenii care au o utilitate imediată.
„Extensia .mobi va funcţiona, pentru că site-urile .mobi arată bine pe telefoane cu ecrane mici şi utilizatorilor de mobile le pasă de asta“, a spus John Levine într-un articol la Circleid.com.
Proce