Europa si Statele Unite au nevoie de o noua strategie cu care sa abordeze Afganistanul si Pakistanul. O comisie transatlantica de genul celei Baker-Hamilton ar fi o buna idee. Odata cu recentul
Europa si Statele Unite au nevoie de o noua strategie cu care sa abordeze Afganistanul si Pakistanul. O comisie transatlantica de genul celei Baker-Hamilton ar fi o buna idee.
Odata cu recentul atac terorist asupra ambasadei Indiei din Kabul - care a lasat în urma 40 de morti si a aruncat banuiala asupra serviciilor secrete pakistaneze -, lumea si-a amintit din nou ca nicio alta regiune de pe glob nu reprezinta o amenintare atât de grava la adresa securitatii internationale ca Afganistanul si Pakistanul.
Povestea esecului Occidentului în Afganistan este ilustrata aproape saptamânal cu suferinta, prin repatrierea soldatilor NATO morti. Dar povestea se repeta peste granita, în Pakistan, cu consecint e serioase pentru ambele tari.
Optimismul care a rezultat din alegerile din Pakistan s-a preschimbat în îngrijorare, deoarece negocierile guvernului cu militantii par sa fi creat un refugiu sigur pentru teroristi, iar atacurile împotriva fortelor NATO din Afganistan sunt mai frecvente.
Fortele armate si serviciile secrete pakistaneze sunt simpatizante ale crezului fundamentalist islamic, în timp ce gruparile militante afi liate retelei Al- Qaida actioneaza nestingherite pe teritoriul tarii. Iar cearta dintre Asif Zardari si Nawaz Sharif, inclusiv în privint a viitorului presedintelui Pervez Musharaf, a facut difi cila organizarea controlului civil asupra armatei.
Abilitatea fortelor militare pakistaneze de a se ocupa de amenintarea curenta, care au lasat în pace o insurgenta larg raspândita, este sub semnul întrebarii. În perioada urmatoare, o amenin- tare-cheie este pierderea controlului în vestul Pakistanului, care po