Cresterea salariilor, lipsa din ce in ce mai acuta a fortei de munca specializata, precum si conflictele de munca din ultimele luni stirbesc din principalul avantaj competitiv al Romaniei ca destinatie a proiectelor de investitii straine, iar lipsa infastructurii este unul dintre cele mai mari impedimente, a declarat pentru ZF, Vasile Iuga, country managing partner al PricewaterhouseCoopers Romania.
"La acesti factori se adauga birocratia si coruptia, care refuza sa cedeze, numarul mare de plati pentru taxe si impozite, precum si reglementarile rigide privind legislatia muncii".
Seful PwC Romania apreciaza ca este posibil ca unii investitori sa mai astepte cateva luni inainte de a demara proiecte pe termen lung, deoarece anul 2008 este an electoral.
"Toate aspectele de mai sus sunt atent monitorizate si analizate de investitorii straini in alegerea tarii spre care isi vor directiona fondurile".
In acelasi timp, el considera ca dinamica investitiilor straine directe a caror valoare s-a dublat fata de anul trecut constituie un lucru imbucurator, dar deficitul de cont curent constituie una dintre problemele nerezolvate ale economiei.
Iuga mai mentioneaza la capitolul provocari lupta din ce in ce mai apriga cu inflatia, a carei rata anuala in usoara scadere da sperante pentru o ameliorare a situatiei, asteptata pentru al doilea semestru al anului si impulsionata de majorarea de catre BNR a ratei dobanzii de referinta la 10% in incercarea de a scadea apetitul pentru consum si creditare.
Referindu-se la evolutia cursului valutar, oficialul PwC precizeaza ca acesta ramane una dintre armele impotriva inflatiei. "Mai importanta decat dilema 'un leu slab, dar stabil sau unul puternic insa oscilant', ramane problema atractivitatii leului pe pietele externe de capital".
Cresterea puternica a economiei romanesti din ultimii ani a influent