În condiţiile unei creşteri accelerate a preţului barilului de petrol, reprezentanţii industriei aeronautice şi producătorii de film sunt singurii care se arată optimişti.
Jim McNerney, directorul executiv al constructorului american de avioane Boeing, a declarat pentru săptămânalul francez „Le Journal du Dimanche“ că actuala cotaţie a petrolului pe piaţa internaţională reprezintă o oportunitate pentru industria construcţiei de avioane, deoarece companiile aeriene vor căuta în următoarea perioadă să reducă pe cât posibil costurile, investind în achiziţionarea de aeronave noi, cu un consum de combustibil redus.
Şi Hollywoodul ar putea avea de câştigat din majorarea fără precedent a preţului petrolului. Potrivit unor analişti citaţi de Reuters, cu cât barilul de petrol bate record după record, cu atât creşte numărul spectatorilor în sălile de cinema, căci oamenii se văd forţaţi să renunţe la excursii pentru comodele cinematografe de cartier. Totuşi, influenţa preţului petrolui este considerată una secundară. În 1981 şi 1982, când preţul petrolului a crescut cu 30%, industria cinematografică a cunoscut o creştere de 8%, respectiv de 16%.
La finalul şedinţei de tranzacţionare de vineri, barilul de petrol s-a stabilizat la 145,08 dolari, după ce a atins 147,27 de dolari în aceeaşi zi. Creşterile repetate ale preţului petrolului sunt alimentate de tensiunile dintre al patrulea mare exportator de petrol din lume - Iranul - şi Israel şi SUA, de rebeliunile din Nigeria şi de greva de cinci zile anunţată de muncitorii companiei braziliene Petrobras pentru această săptămână.