2008 este primul an in care romanilor din strainatate li s-au alocat mandate speciale de senatori si deputati, iar trei concetateni de-ai nostri din Italia si unul din SUA si-au anuntat dorinta de a candida pentru mandate de senatori si deputati.
Noua forma a Legii electorale le da posibilitatea romanilor cu rezidenta permanenta in strainatate sa aiba propriul colegiu uninominal si deci sa aiba reprezentanti in Camera Deputatilor si in Senat, scrie Evenimentul Zilei in editia electronica de luni.
Colegiile uninominale vor fi stabilite cu pastrarea normei de reprezentare, 70.000 de locuitori pentru un mandat de deputat, respectiv 160.000 pentru un mandat de senator.
Partidele sau aliantele vor putea inscrie un singur candidat intr-un colegiu uninominal, respectandu-se principiul "un singur vot - un singur candidat - un singur ales".
Conform statisticilor oficiale, romanii care traiesc si muncesc legal in Italia depasesc 500.000. In acest caz, Comisia de Cod Electoral ar fi trebuit sa dea dreptul romanilor din Italia de a fi reprezentati de doi senatori si patru deputati.
Dar pana in prezent, reprezentantii partidelor romanesti din Italia nu au anuntat candidatura vreunui membru.
Simona C. Farcas are 31 de ani si este originara din judetul Iasi. A venit in Italia in anul 1993, unde a obtinut Diploma de Stat in "Ragioneria e Perito Commerciale" echivalentul unor studii superioare tehnico-comerciale. Din anul 2006 este presedinte al asociatiei "Italia Romania Futuro Insieme" Onlus cu sediul la Roma, realizand proiecte pentru comunitatea romaneasca.
"Voi candida ca independenta, dar in cazul unei propuneri din partea unui partid romanesc, voi incerca sa reevaluez posibilitatile", a marturisit Simona Farcas.
Daniel Grigoriu are 39 de ani, este originar din Focsani si este in Ita