Raportul pe justitie al Comisiei Europene face intreaga suflare romaneasca sa fremete mai ales acum, cu o saptamana inainte de prezentarea documentului. Cateva zile petrecute in Parlamentul European la Strasbourg si discutiile cu eurodeputati si functionari europeni, te fac sa simti exact care este situatia: europenii sunt mult mai indiferenti la ceea ce se intampla in Romania. Noi ne consideram "buricul" Europei si credem ca tot ce se intampla la Bucuresti este urmarit cu multa rigoare si strictele la Bruxelles, in institutiile europene, dar situatia este cu totul alta in inima UE.
Informatia pe scurt:
Raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania produce freamat la Bucuresti, dar eurodeputatii il asteapta ca pe orice alt document al CE.Solutia vazuta pentru a "taxa" Romania pentru incetinirea luptei anticoruptie este reducerea fondurilor europene, mai degraba decat activarea clauzei de salvgardare.Romania are o mentalitate inca provinciala, de stat candidat, cand europenii o privesc ca pe un membru al Clubului si o trateaza ca atare, chiar daca exista impresia ca a aderat prea devreme si cu problemele nerezolvate.
Ca de fiecare data inainte de raportul pe justitie al Comisiei Europene, apar o serie de informatii pe surse despre continut, despre institutiile romanesti care vor fi taxate sau laudate. Oamenii politici fie isi exprima optimismul, fie pesimismul, in functie de care parte a baricadei se afla: in opozitie sau la putere. Eurodeputatii romani sunt si ei implicati in acest "joc", incercand sa contracareze "semnalele de la Bruxelles" transmise pe diferite filiere. In general, poti anticipa ce iti va spune un anumit politician european despre situatia luptei anticoruptie din Romania in functie de partidul din care face parte. Daca este din familia politica a opozitiei, de la popularii europeni, in mod sigur va fi tentat sa