Litorarul romanesc e plin. Mai ales dupa finalurile de saptamana insorite, hotelierii de la malul marii se intrec sa anunte cifre triumfaliste in privinta gradului de ocupare care se apropie de idealul 100%.
Daca ne-am lua doar dupa ele, am crede ca litoralul romanesc a depasit dezastrul ultimilor ani, devenind o destinatie de vacanta civilizata.
Putem trai cu aceasta iluzie ori pana cand ajungem acolo si experimentam pe proprie piele binefacerile turismului romanesc, ori vedem imagini de pe plaja si de prin statiuni.
Primul lucru care atrage atentia este mizeria. Plaja este impanzita cu mucuri de tigari, capace, pet-uri si, oaspeti mai noi, seringi cu ace (folosite in scopuri usor de imaginat).
Acest aspect este desigur efectul unei combinatii letale - nesimtirea turistului, lenea administratorilor, blandetea legii si pasivitatea celor care ar trebui s-o aplice.
Cu siguranta, daca amenzile pentru miezerie ar fi mai aspre sau macar aplicate fara iertare la cea mai mica incalcare, daca oamenii de serviciu angajati de administratorii plajelor ar curata seara de seara, cu mare temeinicie nisipul, aspectul ar fi cu totul diferit.
Marea este din nou plina de alge, care la un vant ceva mai puternic ajung pe plaja unde, inevitabil, putrezesc. Invazia algelor este un fenomen pentru care se pare ca doar romanii n-au gasit solutie. E apa calda, ce sa-i faci? De parca Marea Neagra ar fi singura mare care se inclazeste vara.
All inclusive made in Romania
Ca sa faca fata concurentei de la sud, cativa dintre hotelierii romani au decis sa incerce si ei sistemul all inclusive, adica acel sistem in care, potrivit acceptiunii consacrate, din momentul in care treci pragul hotelului totul este gratuit, cu exceptia bauturilor in import.
Acestea sunt "la liber" doar in sisteme mai c