În următorii cinci ani, UE va acorda României 210 milioane de euro pentru revitalizarea soiurilor tradiţionale de viţă-de-vie Vinurile autohtone de viţă nobilă reprezintă şansa
În următorii cinci ani, UE va acorda României 210 milioane de euro pentru revitalizarea soiurilor tradiţionale de viţă-de-vie
Vinurile autohtone de viţă nobilă reprezintă şansa companiilor româneşti de a pătrunde mai uşor pe pieţele externe.
Viticultorii români pot accesa fonduri europene pentru înlocuirea soiurilor inferioare, cu unele superioare din punct de vedere calitativ. Cu toate că nu există o restricţie în această privinţă, Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, spune că viticultorii ar trebui să treacă la soiuri nobile autohtone, pentru a se diferenţia pe piaţă internaţională.
"Ar trebui cultivate soiurile noastre precum Băbească, Fetească Albă, Fetească Regală, Frâncuşa sau Grasa de Cotnari pentru a pătrunde mai uşor pe pieţele din afară", susţine Ovidiu Gheorghe.
Fondurile nu pot fi accesate însă în cazul în care sunt cultivate soiuri hibride, soiuri de struguri de masă sau în cazul viilor care au ajuns la sfârşitul perioadei de productivitate. În aceste cazuri, fermierii pot apela la banii din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
"În următorii ani, cel puţin până în 2013, contăm pe o medie de 3.000 de hectare la replantare/reconversie din total de circa 100.000 hectare de viţă nobilă", precizează Ovidiu Gheorghe.
Prin programul de organizare comună a pieţei, viticultorii românii pot accesa fonduri destinate participării la târguri şi expoziţii pentru a putea pătrunde mai uşor pe pieţele din afara Uniunii Europene.
Pentru promovare vom primi anual 425.000 de euro, fonduri destinate atât participării la târguri şi expoziţii, dar şi campaniilor de informare sau studiilor de piaţă.