Banca Naţională a României a prelungit cu 15 zile, până la 31 iulie, termenul de consultare cu băncile comerciale privind introducerea noilor reguli de acordare a creditelor. Anunţul a fost făcut după ce în ultimele zile reprezentanţii băncilor au declarat în repetate rânduri că timpul acordat consultării este prea scurt. Printre noile reglementări se numără şi cea care a stârnit şi cele mai aprinse discuţii, respectiv cea prin care se stabileşte gradul maxim de îndatorare în funcţie de un venit cu maximum 20% mai mare decât cel declarat la Fisc în anul precedent. Bancherii au declarat după anunţarea intenţiei BNR de a introduce noi reguli că nu se va face altceva decât să se mărească birocraţia. În plus, au semnalat ei, propunerile nu sunt destul de clare.
Principalul exemplu dat a fost cel al pragului de 20% la venitul declarat la Fisc. Unii bancheri au declarat că acest lucru ar însemna că, dacă cineva vrea un credit în luna februarie, salariul la care se va calcula rata va fi cel din urmă cu doi ani, pentru că declaraţiile de venit se depun până în martie. Mai mult decât atât, în cazul în care cineva vrea să dovedească faptul că e bun-platnic cu venituri obţinute din închirierea unei proprietăţi, durata se extinde până la mijlocul anului, adică iunie.
Asta ar însemna că respectivei persoane i s-ar putea refuza creditul deşi salariul actual ar permite acordarea lui. O regulă despre care însă nu au zis aproape nimic este cea privind obligativitatea băncilor de a prezenta clientului înainte de semnarea contractului două liste complete cu plăţile pe care trebuie să le facă. Una dintre ele va reprezenta datele din contract, iar a doua va ţine cont de eventualele măriri de dobânzi sau de comisioane. (V.R.)
Banca Naţională a României a prelungit cu 15 zile, până la 31 iulie, termenul de consultare cu băncile comerciale privind introducerea noilor reg