Cele mai profitabile facultati de pe piata sunt cele de automatica si calculatoare, cibernetica, limbi straine rare, precum si cele de finante-banci. Absolventii unor astfel de specializari au cele mai mari sanse sa castige 1.000 de euro pe luna inca de l
Un salariu net de 1.000 de euro pe luna pentru un proaspat absolvent de facultate reprezinta o suma consistenta, in conditiile in care salariul mediu net lunar pe economie a fost in primele patru luni ale anului de aproximativ 1.200 de lei (332 de euro).
"Absolventii de cibernetica din ASE sau cei de la automatica din Politehnica, pot sa castige fara probleme 1.000 de euro pe entry level. Totusi, pentru a avea certitudinea unui salariu de 1.000 de euro, in general, un absolvent trebuie sa aiba o experienta de 2-3 ani, adica sa fi lucrat inca din facultate", declara Irina Stoian, HR manager al companiei de credite de consum Cetelem.
Din cei 16.000 de studenti care au terminat Academia de Studii Economice (ASE) din Capitala in 2008, 1.400 sunt absolventi de cibernetica, ceea ce inseamna 1.400 de potentiali salariati de peste 1.000 de euro. "Aproximativ 25-30% dintre absolventii ASE din ciclul de patru ani lucreaza inca din timpul facultatii. Absolventii de cibernetica isi gasesc destul de usor un loc de munca in companii de genul IBM sau Oracle si pornesc cu salarii de la 1.000-1.500 de euro", spune Gheorghe Rosca, rectorul ASE.
Producatorul de software Adobe este unul din angajatorii din IT&C, care ofera un salariu de 1.000 de euro pentru studenti sau absolventi de facultate. "In general, cei mai multi dintre tinerii fara experienta pe care ii recrutam sunt studenti sau absolventi de Politehnica si ASE. Acest lucru nu reprezinta o regula, insa. De exemplu, printre angajatii nostri se numara si un absolvent de Conservator", afirma Delia Blajan, human resources manager al Adobe Syste