Afghanistan si-a gasit iesirea din saracie acolo undese astepta mai putin: intre stancile golase ale muntilor pe care nu creste nimic. Ministrul afghan al Minelor, Mohammad Ibrahim Adel a anuntat ca s-au descoperit numeroase zacaminte pe care le-a aproximat la 300 miliarde dolari. Printre cele mai importante descoperiri sunt o mina de carbune din provincia Bamyam, unde se afla circa 200 milioane tone si un zacamant de fier, in aceeasi regiune, de un miliard de tone de metal. Potrivit oficialilo
Afghanistan si-a gasit iesirea din saracie acolo undese astepta mai putin: intre stancile golase ale muntilor pe care nu creste nimic. Ministrul afghan al Minelor, Mohammad Ibrahim Adel a anuntat ca s-au descoperit numeroase zacaminte pe care le-a aproximat la 300 miliarde dolari. Printre cele mai importante descoperiri sunt o mina de carbune din provincia Bamyam, unde se afla circa 200 milioane tone si un zacamant de fier, in aceeasi regiune, de un miliard de tone de metal.
Potrivit oficialilor din minister, zacamintele vor fi exploatate de firme private, care vor plati redevente statului afghan. Alte mine din apropiere sunt deja aflate in exploatare, un exemplu fiind cea mai mare mina de cupru Aynak din provincia Logar, detinuta de China Metallurgical Group. "Nu am mai avut proiecte de asemenea anvergura in istoria tarii", a declarat ministrul.
Alte zacaminte descoperite sunt de aur, petrol, gaz metan, plumb, zinc, sare, marmura si pietre pretioase. Potrivit estimarilor United States Geological Survey (USGS), petrolul afghan ar insuma 300 milioane tone, iar gazul ar fi in cantitate de 700 miliarde metri cubi.
Ramane de vazut ce se va intampla in Afghanistan, ca urmare e exploatarii resurselor. Exista in lume exemplul Braziliei sau Rusiei, tari bogate in resurse naturale dar cu o patura larga de populatie saraca. De cealalta parte exista si tari pre