Guvernul s-ar putea prezenta saptamana aceasta in fata sindicatelor cu varianta finala a Legii privind retrocedarea patrimoniului sindical. Intr-un an electoral, cele 500 de milioane de euro cat se estimeaza ca valoreaza ce a mai ramas din patrimoniul fostului UGSR, ar putea pune frana miscarilor de protest anuntate de sindicalisti. Proiectul elaborat de Ministerul Muncii a fost finalizat in urma cu un an, dar nu a fost inca inclus pe ordinea de zi a sedintelor de guvern. Sindicalistii din CNSLR Fratia, Cartel Alfa, BNS, CSDR si Meridian ar deveni proprietari cu drepturi depline ai bazelor sportive, caselor de odihna si tratament, sediilor, caselor de cultura si cluburilor sindicale care nu au fost inca instrainate. Retrocedarea va fi facuta de o comisie interministeriala, nu de instantele de judecata.
Potrivit documentului, singura conditie pentru a putea revendica ce a mai ramas din patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania este ca toate confederatiile sindicale recunoscute ca reprezentative la nivel national sa constituie Uniunea Nationala pentru Preluarea Patrimoniului Sindical (UNPPS) si, in termen de 12 luni sa formuleze toate cererile de intrare in posesie.
Legea prevede retrocedare in natura in cazurile in care cladirile mai exista si masuri reparatorii prin echivalent daca acestea au fost demolate sau au fost modificate in asa fel incat suprafata le-a fost cel putin dublata.
Liber la vanzare
Desi in general patrimoniul sindicat este netransmisibil, deci nu poate fi scos la vanzarea, legea elaborata de guvernanti nu interzice acest lucru. Ba mai mult, prevede ca, in cazul instrainarii cladirii, daca terenul nu este in proprietatea sindicalistilor, dreptul de folosinta gratuita a acestuia inceteaza. Mai prevede, de asemenea ca, in cazul in care in imobile functioneaza institutii sanitare sau de invatama