Poluarea de la combinatul siderurgic ArcelorMittal face victime la Garda de Mediu (GM) Galati. Aceasta este supusa la o succesiune de schimbari de sefi, dictate de modul in care este perceputa, la Bucuresti, poluarea de pe platforma siderurgica.
Seful GM Galati, Daniel Tudorache, a fost demis zilele trecute, la 24 de ore dupa ce a aplicat combinatului ArcelorMittal o amenda de 200.000 lei pentru depasiri ale emisiilor de noxe de la Uzina Cocso-Chimica. Daniel Tudorache mai ceruse administratiei sa organizeze o zi a portilor deschise la ArcelorMittal, la care sa participe Garda de Mediu, ONG-urile si presa, pentru o evaluare a modului in care au fost realizate masurile cerute de comisarii de mediu. In locul lui Tudorache a fost numit fostul sef al Garzii Regionale de Mediu (GRM) Galati, Ion Drugan, care era detasat in functia de comisar-sef al Garzii de Mediu de la Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, dupa ce in martie 2007 fusese dat jos de la conducerea GRM de fostul comisar general al Garzii Nationale de Mediu Silvian Ionescu.
Acesta descoperise ca sefii de la Galati anulasera cea mai mare amenda aplicata combinatului, de 1,6 miliarde de lei vechi, sub motivatia ca se varsase o calimara pe procesul-verbal si acesta nu mai era valabil. Explicatiile potrivit carora in locul amenzii anulate ar fi fost date altele nu l-au multumit pe comisarul general, care a depus la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati doua plangeri penale in care ii acuza pe seful GM Galati, Gabriel Panaitescu, pe seful GRM, Ion Drugan, precum si pe comisarul Gutanu de fals si abuz in serviciu. De asemenea, Silvian Ionescu le-a cerut celor trei sa demisioneze. Dupa ce PD a iesit de la guvernare, Drugan a ajuns sef al Garzii de Mediu de la ARBDD, iar Panaitescu - sef al Garzii de Mediu Galati. In vara trecuta cei doi au fost scosi de sub urmarire pena