Angajatii din Bucuresti incep sa se intoarca spre provincie, ca urmare a preturilor ridicate ale chiriilor din Capitala si a cresterilor salariale din provincie.
Pe langa nivelul ridicat al chiriilor, traficul, aglomeratia si infrastructura deficitara din Bucuresti contribuie la tendinta angajatilor de a se indrepta tot mai mult spre provincie. Anul trecut au aparut primele semne ca Bucurestiul nu mai este doar locul spre care se vine, ci si o piata dinspre care se pleaca, in special catre marile orase.
"Exista un cumul de factori care ii determina pe angajatii care lucreaza in Capitala sa se intoarca acasa. Nivelul chiriilor din Bucuresti reprezinta un detaliu determinant in decizia provin-cialilor de a reveni in orasul din care au plecat. De asemenea, in ultimii ani, un alt factor il reprezinta faptul ca in orasele mari s-au derulat investitii importante in ultima perioada", spune Ovidiu Vilceanu, managing partner la compania cu activitati de recrutare Sales Consulting, care are birouri in Cluj-Napoca, Bucuresti si Arad. Vilceanu precizeaza ca cei mai multi dintre angajatii care isi doresc sa plece din Bucuresti invoca problema infrastructurii si a traficului.
Chiriile din Bucuresti sunt chiar si cu 30-40% mai mari decat cele din marile orase ale tarii. Astfel, daca in Capitala un apartament cu doua camere intr-o zona semicentrala, cum ar fi Aviatiei, poate fi inchiriat cu 700 de euro, o locuinta similara din Cluj, din cartierul Marasti, poate fi inchiriata cu 500 de euro.
Cu toate acestea, apartamente cu doua camere din Capitala, situate in cartiere precum Militari sau Titan, pot fi inchiriate si cu valori de 400 - 500 de euro pe luna.
Diferentele de pret se maresc si mai mult daca se compara chiria unui apartament cu doua camere din Bucuresti cu cea a unei locuinte din Iasi sau Constanta. In aceste orase, un apartament si