In iulie anul trecut banca americana Bear Stearns anunta falimentul a doua dintre fondurile de hedging administrate de catre institutie, fonduri care investisera sume semnificative pe piata creditelor ipotecare subprime si care primisera o infuzie de lich
Semnale mai putin evidente despre viitoarea criza isi facusera aparitia inca de la inceputul anului, fiind legate in special de piata imobiliara rezidentiala, unde dezvoltatorii inregistrau pierderi pe fondul scaderii numarului de credite ipotecare acordate.
Dupa anuntul Bear Stearns privind prabusirea celor doua fonduri de hedging, vestile rele din segmentul financiar incep sa se intensifice. Profiturile creditorilor americani dispar, iar bancile, printre care si BNP Paribas, restrictioneaza accesul clientilor la fondurile de investitii pe care le detin sub administrare, in conditiile in care se confrunta cu retrageri masive.
Lipsa de lichiditate devine principala caracteristica a pietei financiare internationale, in conditiile in care bancile - temandu-se de extinderea pierderilor cauzate de investitiile in instrumente financiare bazate pe ipoteci - devin din ce in ce mai reticente in a acorda imprumuturi interbancare.
Aceasta situatie determina Banca Centrala Europeana sa pompeaze, in august, aproape
50 mld. euro pe piata financiara din zona euro, operatiune care este urmata de miscari similare ale bancilor centrale din Statele Unite si Japonia.
Mai mult, in situatia in care piata americana pare cea mai afectata de criza, banca centrala (Fed) decide, pe 17 august, sa reduca dobanda la care imprumuta bancile comerciale cu 0,5%, pana la 5,25%, aceasta fiind prima miscare de acest gen efectuata in decursul a sase ani.
Tot in vara anului trecut apar si primele colapsuri ale unor institutii financiare, American Home Mortgage, unul dintre principalii furnizori ameri