Articolul "Injuratura lui Hipocrate", publicat in editia din 10 iulie a "Romaniei libere" si in care relatam despre cazurile unor doctori care s-au purtat grosolan cu pacientii lor a starnit reactii puternice in randul cititorilor si al lumii medicale.
Multi dintre cei care ne-au scris au fost la randul lor victime ale comportamentului abuziv al vreunui membru al personalului medical din spitalele romanesti si ne-au povestit propriile experiente. Iata de pilda, cum a fost "consolata" o tanara de catre un medic roman care-i depistase un nodul la san. "Aveam 21 de ani, iar diagnosticul m-a coplesit. Am inceput sa plang, iar medicul ca «sa ma linisteasca» mi-a spus ca sunt prea negativista, «mai ales ca exista moarte in toate religiile»", povesteste fata care s-a vindecat in cele din urma dupa ce s-a tratat la un spital din strainatate. Problema medicilor care vorbesc vulgar si dau dovada de grosolanie sau de lipsa de tact in relatia cu pacientii este recunoscuta si de oameni din sistemul sanitar romanesc. Presedintele Colegiului Medicilor a declarat ca sustine demersul "Romaniei libere" de a introduce in facultatile de medicina cursuri de comunicare medic-pacient. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca disciplina respectiva ar trebui aplicata la rezidentiat, in functie de fiecare specialitate in parte.
Incurajarea unui medic pentru pacient: "Exista moarte in toate religiile!"
» Cititorii "Romaniei libere" ne-au povestit propriile experiente traite in spitalele romanesti, experiente in care au trebuit sa indure, pe langa suferinta pricinuita de boala, si grosolania sau duritatea in limbaj a personalului medical.
» Introducerea unui curs de comunicare cu pacientii in curicula universitara a viitorilor doctori este o initiativa care strange tot mai multi adepti in lumea medicala. Printre acestia se numara si ministr