Colaborarea cu alte companii de profil ar putea creşte semnificativ valoarea Transgaz Gazele naturale sunt o sursă eficientă de energie primară, cu efecte pozitive asupra mediului. Pentru
Colaborarea cu alte companii de profil ar putea creşte semnificativ valoarea Transgaz
Gazele naturale sunt o sursă eficientă de energie primară, cu efecte pozitive asupra mediului. Pentru transportul către pieţele din vestul Europei, estul se luptă în proiecte.
Compania Naţională de Transport de Gaze a intrat pe bursă la sfârşitul anului trecut, când s-au pus la bătaie 10% din acţiunile companiei, ofertă suprasubscrisă de aproape 28 de ori. Drepturile de alocare au atins un maxim de 335 lei, însă în 2008, preţul lor a pierdut 40%, apropiindu-se vertiginos de preţul de subscriere, de 191,92 lei.
Profilul companiei
Transgaz (TGN) este singurul transportator naţional de gaze naturale, făcând legătura între companiile care se ocupă cu extracţia şi distribuitorii autorizaţi. Societatea este deţinută de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) cu 75,01% şi Fondul Proprietatea (14,99%), 10% fiind free-float.
Pentru activitatea de tranzit extern, Transgaz are încheiate trei contracte, două cu Gazprom Export cu scadenţa în 2011 şi 2023 şi unul cu Bulgargaz cu scadenţa în 2011.
Perspective
Compania are oportunităţi de creştere, având în vedere că acum foloseşte mai puţin de jumătate din capacitatea de transport.
Consumul de gaze naturale în România a înregistrat o uşoară creştere în primele patru luni din acest an şi se preconizează menţinerea acestui trend pe tot parcursul lui 2008 (o creştere până la 17,28 mld mc, faţă de 16,36 mld mc în 2007). MEF intenţionează să suplimenteze lichiditatea până în toamnă la BVB, prin alocarea către cei despăgubiţi în urma naţionalizărilor comuniste, care au solicitat compensarea cu acţiuni TGN.