La întoarcerea din Franţa, unde a luat parte la Sommet-ul pentru Mediterană şi la ceremoniile dedicate Zilei Franţei, preşedintele Traian Băsescu a declarat că statele participante au convenit asupra unor obiective şi au decis ca la fiecare doi ani să se organizeze un summit între UE şi ţările mediteraneene. Principalele obiective ale acestei structuri sunt, în opinia lui Băsescu, cooperarea politică, diminuarea riscurilor de afectare a păcii, fiind vizat în special Orientul Mijlociu, dar şi zona Balcanilor de Vest.
"Declaraţia finală a Sommet-ului pentru Mediterană reprezintă viziunea comună a 43 de state şi conţine o serie de decizii politice care au ca principale obiective realizarea unui climat de securitate în Mediterană, lupta împotriva terorismului şi cooperarea politică", a precizat
şeful statului. "Asigurarea securitatăţii în Balcanii de Vest este la fel de importantă", a adăugat el.
Şeful statului a mai spus că s-a stabilit să existe doi copreşedinţi ai acestei Uniuni pentru Mediterana, unul din UE, iar celălalt din partea ţărilor mediteraneene. Traian Băsescu a precizat că la evenimentul de la Paris au participat 43 de state, iar Libia, în cele din urmă, nu a venit la sommet, Uniunea rămânând deschisă pentru angajarea acestei ţări în acest proces. Preşedintele Traian Băsescu a fost primit de preşedintele Nicolas Sarkozy, la Paris, la deschiderea Sommet-ului pentru Mediterană. La reuniune, eveniment găzduit de Franţa în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Uniunii Europene, au participat şefi de stat şi de guvern din peste 40 de ţări, dar şi înalţi oficiali ai principalelor organizaţii internaţionale cu activitate în spaţiul euro-mediteranean.
Aceştia au participat astăzi şi la ceremoniile de Ziua Naţională a Franţei.
A discutat cu Barroso despre raportul CE pe justiţie
@N_