O operaţie experimentală de implant de celule retiniene s-a dovedit a fi un succes în tratarea orbirii la persoanele în vârstă Celulele implantate în ochii a zece persoane cu retinopatie
O operaţie experimentală de implant de celule retiniene s-a dovedit a fi un succes în tratarea orbirii la persoanele în vârstă
Celulele implantate în ochii a zece persoane cu retinopatie pigmentară şi degenerare maculară legată de vârstă au îmbunătăţit simţitor vederea pacienţilor.
În urma intervenţiei de implantare a noilor celule oculare s-a înregistrat o îmbunătăţire a vederii în majoritatea cazurilor, au explicat cercetătorii americani citaţi de BBCNews. Celulele oculare, provenite de la fetuşi, au fost implantate la zece persoane cu retinopatie pigmentară şi degenerare maculară legată de vârstă.
Potrivit studiului realizat de specialiştii de la Jurnalul American de Oftalmologie, s-a observat că şapte dintre pacienţii supuşi intervenţiei au prezentat o îmbunătăţire a vederii.
"Ceea ce am învăţat în urma acestui experiment ne va ajuta să îmbunătăţim tehnica medicală de redare a vederii şi să includem transplantul retinal între metodele viabile de tratare a afecţiunilor retinei", a explicat dr. Norman Radtke, de la Universitatea Louisville, Kentucky.
Tehnica folosită de echipa de cercetători de la Universitatea Louisville a presupus implantarea celulelor provenite de la fetuşi alături de celulele deja existente, responsabile cu protejarea noilor celule implantate.
Speranţa specialiştilor era că noile celule vor acţiona împreună cu cele deja existente pentru a îmbunătăţi vederea.
Probleme de etică medicală
Cu toate acestea, au existat şi specialişti care au considerat că îmbunătăţirile obţinute prin noua tehnică sunt minore.
"Nu pot spune că noua intervenţie este un succes total. Singurul lucru de apreciat este fap