Creste se mareste nu se mai opreste • Ca-n povestile cu Fat-Frumos, care creste-ntr-o zi cat altii intr-o luna si leul moldovenesc creste, creste, nu se mai opreste!
Cum intri in vama moldoveneasca ti se cer taxe. Numai ca acum tariful in lei romanesti, in Euro sau dolari este sensibil mai mare ca acum cateva luni. Motivul nu este vreo majorare a darilor, ci cursul de schimb, leul moldovenesc intarindu-se fata de toate monedele straine. Ne intrebam, firesc, de unde aceasta fantastica crestere economica si ni se raspunde in vorbe de duh ca nu s-a produs nici un miracol, numai ca toata valuta e cumparata de familia Voronin. Vazandu-ne contrariati, functionara de la ghiseu ne spune ca mergand prin republica, prima doamna si-a intrebat sotul ale cui sunt lanurile manoase, viile ingrijite, hotelurile de lux si a primit de la sotul sau invariabil acelasi raspuns: "ale lui Oleg, draga".
Acest fapt a nemultumit-o profund pe sotia presedintelui care a constatat, pe viu, ca in intreaga tara doar fiul ei munceste! Si atunci, nu e normal ca valuta sa ajunga, pe lei putini, in conturile printisorului? Aprecierea artificiala a monedei nationale duce la saracirea populatiei (nici pentru noi preturile nu mai sunt atractive decat la tigari si alcool) si moartea exporturilor. Cateva cauze reale pentru aprecierea leului moldovenesc exista totusi: intrarile masive de valuta datorate celor ce muncesc mai mult sau mai putin legal in UE si Rusia, sporirea asistentei financiare si tehnica acordate Moldovei de institutiile internationale si majorarea fluxului investitiilor straine directe. Acestea insa nu justifica decat in mica masura aprecierea leului moldovenesc. Hatri, fratii nostri de peste podul de flori au gasit explicatia: dolarul si Euro alearga pe toate pietele valutare si-i normal sa slabeasca, pe cand leul, care se odihneste intre Prut si Ni