Ministerul Economiei si Finantelor este de acord cu alocarea a circa 600 milioane de euro pentru infrastructura prin a doua rectificare bugetara din acest an, decizia finala urmand sa fie adoptata maine de Guvern, au declarat pentru ZF surse oficiale.
Valoarea totala a alocarilor bugetare suplimentare in urma rectificarii este de 4,4 miliarde de lei (circa 1,2 mld. euro), tinta anuala de deficit bugetar stabilita anterior la 2,3% din PIB (conform metodologiei locale) urmand sa ramana nemodificata, conform surselor citate.
O suma de 2,1 miliarde de lei urmeaza sa fie alocata Ministerului Transporturilor pentru proiecte de investitii in infrastructura, din care cea mai mare parte de la bugetul de stat (1,54 miliarde lei) si diferenta din credite externe, potrivit proiectului de rectificare aprobat la Finante.
Tot la infrastructura vor mai fi directionati 200 de milioane de lei, beneficiar fiind Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice.
Ministerul Transporturilor a solicitat suma de 600 de milioane de euro la rectificare, pentru mai multe proiecte din domeniul rutier si feroviar, prioritar fiind Coridorul IV Paneuropean, pe tronsoanele Cernavoda-Constanta si Arad-Timisoara, conform declaratiilor ministrului Ludovic Orban. Totodata, Transporturile au solicitat suplimentarea bugetelor companiei Metrorex pentru trei obiective, respectiv tronsonul Nicolae Grigorescu - soseaua de centura, care ar trebui finalizat pana la sfarsitul acestui an, tronsonul 1 Mai-Laromet si pentru magistrala 5 Drumul Taberei - Universitate.
Orban a mentionat ca a solicitat la rectificare si alocarea unor sume pentru CFR Calatori si pentru CFR Infrastructura, pentru proiectele de constructie a liniei feroviare Bucuresti - Constanta si suplimentarea intrarilor de credite de la Banca Mondiala.
De asemenea, o suma de circa 400 de milioane de lei obt