Abandonul de familie Infractiunea de abandon de familie consta in savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Obligatia de intretinere este acea obligatie impusa de lege unei persoane de a furniza alteia mijloace de trai. Desi aceasta obligatie este, in principiu, un efect al rudeniei si casatoriei, legea stabileste obligatia de intretinere si intre persoane care nu sunt rude intre ele.
Codul familiei stabileste ca exista obligatia de intretinere intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si cel infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, dar si intre fostii soti a caror casatorie a fost desfacuta prin divort sau a fost desfiintata, bineinteles cu respectarea anumitor conditii.
Pentru existenta infractiunii in modalitatea prevazuta la litera c), trebuie indeplinite doua conditii: pensia de intretinere sa fie stabilita pe cale judecatoreasca (o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit o pensie de intretinere) si pensia sa nu fi fost platita timp de doua luni.
Mentionam ca plata partiala a pensiei de intretinere echivaleaza cu neplata acesteia. Totusi, neplata pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca nu are caracter penal daca minorul, beneficiarul pensiei, realizeaza venituri proprii, care-i asigura conditiile necesare pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala.
Nu savarseste infractiunea de abandon de familie persoana care, din lipsa mijloacelor materia