Un joc de cărţi cu figurile unor foşti dictatori, printre care se numără şi Adolf Hitler, te poate ajuta să înveţi anumite capitole din istorie. Însă, această idee a stârnit vâlvă, în Germania, la lansare jocului pe piaţă, potrivit cotidianului Bild, citat de AFP. Jocul cu 32 de cărţi, denumit "Cele 7 familii de dictatori", dar care, în realitate, implică opt familii de despoţi, din antichitate până în contemporaneitate, "va fi actual încă 1.000 de ani", indică editura Onkel & Onkel pe site-ul său. Jocul prezintă opt familii ale unor foşti dictatori, printre care se numără italianul Benito Mussolini, portughezul Antonio de Oliveira Salazar, sovieticul Iosif Stalin şi spaniolul Francisco Franco.
Fiecare carte indică vârsta la care dictatorii au ajuns la putere, cea la care au părăsit funcţia, cauza morţii şi diverse trăsături de personalitate.
"Nu există reguli în acest joc", indică editura pe site-ul său de internet, unde se adaugă faptul că "în dragoste şi în război totul este permis, aşa cum o ştie fiecare, iar cel care capitulează, pierde".
"Cum să înveţi capitolele sumbre din istorie? Întrebarea se pune fără încetare, iar răspunsul este: prin jocuri. Din acest motiv, (jocul, n.r.) nu trebuie luat prea în serios", a indicat şeful editurii, Volker Oppmann, citat de Bild.
Istoricul Arnulf Baring atenţionează că există riscul "minimalizării" acestor perioade din istorie. "Cu cât cel de-al Treilea Reich se îndepărtează, cu atât reflexiile asupra acestui subiect devin mai bizare", a spus acesta.
El reproşează jocului de cărţi că "pune sceleraţii pe acelaşi plan", pentru că, "în comparaţie cu Hitler, Mussolini era un om de onoare".
Aceeaşi reticenţă a manifestat-o ministrul regional de Interne al Berlinului, Erhart Körting, care este de părere că jocul este "de prost gust".