Comisarul general european, Demeter Attila, răspunde criticilor din presa românească, referitoare la pavilionul României la ExpoZaragoza 2008. 10 iulie a fost Ziua României la Expo
Comisarul general european, Demeter Attila, răspunde criticilor din presa românească, referitoare la pavilionul României la ExpoZaragoza 2008.
10 iulie a fost Ziua României la Expo Zaragoza şi deopotrivă un prilej de satisfacţie, dar şi de critici şi de semne de întrebare. Comisarul general Demeter Attila lămureşte, în exclusivitate pentru "Adevărul", anumite aspecte ale formalităţilor pe care organizatorii le-au avut de îndeplinit, precum şi costurile acestui eveniment.
Reporter "Adevărul": Conform declaraţiilor ministrului mediului, Attila Korodi, aţi preluat contractul de amenajare a pavilionului cu o lună înainte de deschiderea acestuia. Ce formalităţi a trebuit să îndepliniţi?
Demeter Attila: S-a semnat contractul pe 13 iunie, iar cu ExpoZara am semnat convenţia cu regulile de construcţie şi funcţionare ale pavilionului. L-am preluat cu branşamentele la apă, aer condiţionat, gaz şi curent electric montate doar până la intrare, cu contoare proprii. Ne-am ocupat de instalaţii, ca să devină funcţionale, dar şi de autorizaţiile de construcţie.
Am fost înregistraţi la fisc, ca orice firmă spaniolă, pentru a putea primi şi emite facturi de plată. Amenajarea s-a făcut în conformitate cu legile spaniole, cu firme acreditate şi cu materiale de protecţie contra incendiilor. S-a spus că am fi ieşit mai ieftin cu materiale aduse din ţară.
Am adus şi din ţară ceea ce nu a fost absolut obligatoriu să cumpăram de la de la firmele cu care organizatorii spanioli au avut contracte, din motive de siguranţă a lucrării. Nu am avut voie să găurim pereţii, iar toată aparatura este suspendată pe nişte spalieri pe care-i produce o singură firmă. Ce am adus din România