» Disputele dintre sindicat si patronat s-au mutat in instanta, unde au fost inregistrate sute de dosare.
» Nemultumirile sunt legate de salariile mici si programul de lucru.
Scandalurile se tin lant la Chimpex. Dupa ce un om a murit si altul a fost ranit, sindicalistii acuza conducerea ca angajeaza oameni la negru pentru a acoperi necesarul fortei de munca. Disputele dintre doua parti au ajuns si in instanta, unde sunt inregistrate sute de dosare. Sute de fosti angajati au actionat in instanta societatea pe motiv ca au fost concediati pe nedrept, iar cei care au mai ramas se plang ca au un program greu si ca nu acopera volumul de munca. Totul a pornit in 1999, cand s-a decis privatizarea companiei "Chimpex", iar actionarul majoritar a concediat 460 de persoane.
Declinul societatii a continuat incet, dar sigur si la fiecare schimbare a conducerii s-a luat masura concedierii colective. Astfel, in 2004 au mai fost dati afara peste 200 de angajati, iar la inceputul acestui an inca 187. De fiecare data s-a invocat acelasi motiv: traficul maritim a scazut si se impune reorganizarea institutiei.
Societatea fiind specializata in operarea produselor chimice vrac, in special a ingrasamintelor, a fost afectata grav de criza industriei chimice romanesti, din anii ´90, iar la privatizare compania inregistra datorii uriase, de 90,5 miliarde lei vechi. Instalatiile sale erau invechite, iar volumul marfurilor manipulate scazuse dramatic. Din pacate, nu s-au schimbat prea multe de atunci. "Chimpex" a incheiat si anul 2007 in minus, raportand o pierdere de 5,6 milioane lei, cea mai mare din ultimii noua ani. Din analiza facuta de consiliul de administratie rezulta ca terminalul poate opera 3 milioane tone de marfa pe an, dar a lucrat la 45% din capacitate in 2006 si la 30% in 2007. In 2006, s-au operat 3.455 tone marfa pe cap de an