Vanatoarea in parcurile nationale, precum si purtarea iresponsabila a turistilor aflati in zonele protejate ar putea fi interzise prin lege. Marti, 15 iulie, la Clubul Taranului Roman, un grup de organizatii neguvernamentale au lansat o campanie care vizeaza descurajarea vandalizarii ariilor protejate. Pe langa modificarea legislativa, ONG-urile propun si un "decalog" cu reguli clare si simple care i-ar ajuta pe turisti sa se responsabilizeze fata de ariile protejate pe care le viziteaza.
In cadrul unei intalniri, ministrul mediului si al dezvoltarii durabile - Attila Korodi, Presedintele Asociatiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APCAPBC) - Mircea Toma si reprezentanti ai Regiei Nationale a Padurilor, ai Administratiilor Parcurilor si Rezervatiilor Nationale si ai Garzii Nationale de Mediu au discutat despre consecintele comportamentului iresponsabil al unor vizitatori: distrugeri, poluare si agresiuni asupra faunei.
Printre problemele principale ilustrate de custozii ariilor protejate s-au numarat regimul constructiilor, modificarea statutului parcelelor si lipsa planurilor strategice pe termen lung si de dezvoltare durabila.
Concluzia discutiilor a fost ca actuala legislatie, ineficienta, permite agresarea zonelor protejate de catre turisti. Ministrul mediului, Attila Korodi, si-a declarat sprijinul pentru initiativa unei modificari legislative: "Planurile de management pentru ariile protejate nu vizeaza deloc comportamentul celor care viziteaza aceste zone. De aceea, cand am vazut aceasta initiativa, m-am gandit imediat ca merita sprijinita si am speranta ca implicarea noastra va aduce un lucru foarte bun", a declarat ministrul Korodi.
Campanie pentru semnaturi impotriva vanatorii in parcurile nationale
In prezent, legislatia Romaniei permite vanatoarea in zonele protejate. Proiectul de lege car