Conversia monedei de imprumut este o alternativa mai putin costisitoare decit refinantarea pentru a scapa de un credit scump, eliminind necesitatea intocmirii unui nou dosar.
Cei care au contractat un credit fie in lei, fie in euro, au resimtit direct in nivelul ratei lunare cresterea dobinzilor si a cursului de schimb. Spre exemplu, o rata lunara de 500 euro pentru un credit ipotecar insuma, in vara anului trecut, 1.550 lei pentru ca in doar citeva luni, sa creasca cu 300 lei ca urmare a aprecierii monedei europene.
Nici cei care s-au indreptat spre imprumuturile in lei nu au fost protejati. Majorarea dobinzii de politica monetara cu 2,5 puncte procentuale in doar citeva luni s-a resimtit direct in costurile impuse de banci clientilor. Astfel, pentru un credit de 300.000 lei pe 30 ani, o crestere cu 2,5 puncte procentuale a dobinzii face ca rata lunara sa se majoreze cu peste 500 lei.
Evitarea comisionului de rambursare anticipata
Multi clienti au dorit sa schimbe valuta imprumutului sau chiar li s-a sugerat aceasta solutie de catre banci. Insa cele mai multe ofera varianta refinantarii. Aceasta procedura presupune plata unui comision de rambursare anticipata, a unui comision de analiza dosar sau comision de acordare, care, insumate, pot ajunge in anumite cazuri pina la 5-6% din valoarea creditului.
Pentru un imprumut de 50.000 euro nu este deloc de neglijat un cost al refinantarii de 2.000 - 3.000 euro. In plus, chiar daca se poate modifica si scadenta sau chiar se poate obtine o suma suplimentara de bani, refinantarea presupune intocmirea unui nou dosar de credit, cu toate actele necesare.
O alternativa mai putin costisitoare si mult mai confortabila este conversia valutara. Conversia presupune doar modificarea valutei imprumutului, fara a afecta scadenta si fara a oferi posi