» Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) propune impozitarea profiturilor exceptionale din industria extractiva, in conditiile in care redeventele platite in acest sector sunt destul de reduse.
O astfel de taxa este in vigoare in Marea Britanie sub numele de "Taxa Robin Hood", spune presedintele AOAR, Florin Pogonaru. In Romania, nivelul total al redeventelor din industria extractiva se ridica la 200-250 milioane euro anual, din care 98% din industria de petrol si gaze, potrivit lui Cristian Parvan, secretarul general al AOAR. Astfel, nivelul redeventelor la resursele pe care le are Romania reprezinta mai putin de 1% din produsul intern brut (PIB), pe cand in Bulgaria nivelul redeventelor se ridica la 4% din PIB. Oficialii Asociatiei au dat exemplul Italiei, care a introdus recent acest tip de impozit, si au spus ca la nivelul Uniunii Europene nu exista restrictii la introducerea acestui tip de taxare. "In Italia a fost promovat un pachet de legi, inaintat de guvernul Berlusconi, prin care se prevede o impozitare suplimentara a profiturilor din industria de petrol si gaze, din sistemul bancar si din asigurari. Nu trebuie sa reproducem ceea ce face Italia, dar trebuie macar sa ne gandim ce s-ar putea face in Romania in acest sens", a declarat Parvan.
"Cei care extrag resurse naturale sunt niste castigatori la loterie, fara sa faca nimic, beneficiind de faptul ca preturile materiilor prime pe care le extrag au crescut foarte mult", a spus Pogonaru. Acesta a adaugat ca o legislatie privind impozitarea profiturilor exceptionale se discuta in toate statele din Uniunea Europeana, iar Comisia Europeana dezbate introducerea unei taxe de tip "Robin Hood" uniform, pentru toate statele membre. Potrivit AOAR, sumele obtinute din acest impozit ar putea fi utilizate pentru sustinerea categoriilor defavorizate. In primul trimestru din acest an