„Adevarul" aduce azi noi dovezi ale deversarilor de ape reziduale, fie neepurate, fie trecute prin statii de epurare necorespunzatoare. Ziarul a descoperit mai multe placute prin care turistii sunt atentionati sa nu faca baie in mare. Adica in „ape care nu pun in pericol sanatatea publica", dupa cum sustin comunicatele caraghioase ale acestor zile.
Dezvaluirile „Adevarul" despre deversarile din Marea Neagra au provocat reactii deplasate ale autoritatilor constantene. Capii autoritatilor constantene refuza sa recunoasca problema deversarilor in Marea Neagra, dar se considera victime ale unor atacuri la interesul national.
Nu mai putin de 22 de localitati romanesti de coasta deverseaza ape menajere in Marea Neagra, prin instalatiile Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Constanta. Aceasta prin intermediul a 52 de statii de pompare si noua de epurare. Acestea din urma au un debit de 6.400 litri/secunda, iar cele de pompare de 61.268 metri cubi/ora.
Cele mai mari necazuri le ridica Statiile de Epurare Constanta Nord si Eforie Sud, aflate in proces de modernizare. Insa, pana la finalizarea lucrarilor, apele menajere deversate sunt departe de a fi in parametri normali. Potrivit masuratorilor Directiei Ape Dobrogea Litoral, evacuarile de la Constanta Nord, Eforie Sud si Mangalia nu se incadreaza in parametri normali.
De vina, grecii
Secretarul de stat Lucia Varga, de la Ministerul Mediului, spune ca vina pentru intarzierea lucrarilor de la Statia de Epurare Constanta Nord o poarta o firma inregistrata in Grecia. "Nerealizarile la termen s-au datorat firmei contractante SC Paddavant Roedgier Analgebau GMBH Themeliodomi, care nu a respectat termenele stabilite, legate de proiectare si executie", constata si Directia Ape Dobrogea Litoral, prin Camelia Dumitrache, director Administrare Resurse de Apa.
Adevarul „