» Comisia Europeana ar putea acuza Parlamentul Romaniei, pentru prima data,
de blocarea luptei anticoruptie, in Raportul pe Justitie de la sfarsitul acestei luni. Singurele mecanisme juridice laudate vor fi DNA si Parchetul General.
Raportul pe justitie al comisiei euro-pene (CE), care va fi lansat la sfarsitul lunii, va critica dur Parlamentul Romaniei pentru blocarea dosarelor de coruptie la nivel inalt, facand referire la rolul de judecatori pe care parlamentarii si l-au asumat in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea. Potrivit Proiectului de Raport, citat de agentia NewsIn, Parlamentul ar mai putea fi criticat si pentru amendamentele la Codul de Procedura Penala, care asteapta sa fie votate, in ciuda faptului ca au mai fost dezavuate de CE si in Raportul din februarie.
Ar fi pentru prima data, dupa aderarea Romaniei la UE, cand CE acuza direct Parlamentul de proasta functionare a Justitiei. Singurele mecanisme ale Justitiei care vor fi laudate in Raport vor fi Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Parchetul General, conform surselor europene citate de NewsIn. Nici Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu va scapa de criticile CE, forul suprem al Justitiei romanesti fiind acuzat ca a organizat defectuos si posibil fraudulos examenele pentru posturi de conducere. In ce priveste Agentia Nationala de Integritate (ANI), CE constata in Proiectul de Raport ca, desi aceasta a inceput sa functioneze, nu a realizat inca nimic. Este cunoscut faptul ca ANI a primit un buget abia dupa lungi asteptari si ca nu este dotata corespunzator nici macar cu calculatoare.
Laura Stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane, crede ca daca Raportul CE va fi adoptat in aceasta forma "este un dus rece si binemeritat. E bine ca se pune degetul pe rana si se spune clar cine este vinovat: Parlamentul este o piedica. CE a