Analistii Raiffeisen Capital & Investment (RCI) sustin in ultimul raport ca reducerea marjei nete de dobanda si cresterea cheltuielile salariale sunt principalele riscuri asupra profitabilitatii Bancii Transilvania.
Analistii Raiffeisen Capital & Investment (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, considera ca multiplii la care se tranzactioneaza in prezent actiunile Bancii Transilvania (TLV) sugereaza o evaluare putin fortata, in conditiile in care banca a sacrificat pana acum profitabilitatea pentru a-si majora cota de piata.
"Perspectivele pe termen lung sunt incluse in pret, investitorii fiind constienti ca o imbunatatire radicala a profitabilitatii in perioada urmatoare iese din discutie", sustin analistii RCI intr-un raport.
Potrivit acestora, "strategia TLV a fost cea corecta, dar ar fi recomandata o crestere a atentiei acordata profitabilitatii". Ei mai spun ca acum ar fi momentul pentru o astfel de abordare, in conditiile in care presiunea pe partea de costuri, care vine dinspre salarii si chirii, este in crestere. Pe de alta parte, cresterea costurilor la nivelul intregului sistem face ca orice investitie greenfield in sectorul bancar din Romania sa fie mai scumpa, ceea ce creste atractivitatea Bancii Transilvania ca tinta de achizitie.
Analistii RCI mai arata ca, la o privire mai atenta, rezultatele Bancii Transilvania nu impresioneaza, principala problema fiind reducerea marjei nete de dobanda, de la 5,5% in 2005 la 4,1% in 2007 si la un 3,8% estimat pentru 2008. Scaderea diferentei dintre dobanda ceruta de banca la credite si cea oferita la depozite a fost determinata de cresterea concurentei pe piata si de strategia bancii de a-si majora cota de piata prin oferirea de dobanzi mai mici in prima parte a perioadei de creditare.
Presiunea pe marja de dobanda va continua, in conditiile in care competitia rama