Prin programul pentru pescuit destinat României se speră la diversificarea populaţiei piscicole Creşterea producţiei interne de peşte şi activităţile de protecţie a mediului piscicol
Prin programul pentru pescuit destinat României se speră la diversificarea populaţiei piscicole
Creşterea producţiei interne de peşte şi activităţile de protecţie a mediului piscicol fac parte dintr-un plan strategic pentru pescuit al României.
Programul Naţional Operaţional pentru Pescuit România 2007-2013 este elaborat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), care a consultat 40 de agenţi economici şi alte organisme, dar şi ONG-uri.
Acest program va include finanţări pentru dezvoltarea acvaculturii în Deltă, a turismului sau a activităţilor de protecţie a mediului.
Bugetul alocat acestui program este de 307 milioane de euro, fonduri nerambursabile, din care 230 milioane fonduri europene, iar 77 milioane repezintă contribuţia naţională. Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, a menţionat că o parte din fonduri, respectiv 100 de milioane de euro, vor merge către populaţia şi autorităţile locale din Delta Dunării.
Penultimul loc în UE la consumul de peşte
Diversificarea producţiei de peşte susţinută de fondurile Uniunii Europene alocate prin Programul Operaţional pentru Pescuit va încuraja consumatorii să cumpere mai mult peşte.
Creşterea producţiei interne va stimula interesul consumatorului pentru un produs mai proaspăt şi mai sănătos precum carnea de peşte. De altfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va demara o campanie de încurajare a consumului de peşte şi chiar intenţionează să organizeze un Festival al Peştelui, la Bucureşti. Prin acest program se speră ca, până în anul 2013, producţia de peşte să se dubleze, ca de altfel şi consumul.
Producţia de peşte de consum a României s-a redus aproap