Piata imobiliara din Ungaria a consemnat, la fel ca cea din Romania, doua mari puncte de rascruce: integrarea in UE si o criza economica interna. Inainte si la un an dupa integrarea in UE, preturile imobilelor din Ungaria erau in crestere. Dupa doi ani, in 2006 piata imobiliara nu a mai crescut, fiind, insa, inregistrate cresteri spectaculoase in investitiile in spatii comerciale.
Pe scurt:
Criza imobiliara a lovit Ungaria in 2007, cand Guvernul a impus niste masuri economice dure pentru a reduce inflatia.Piata imobiliara maghiara este divizata intre zona de vest si zona de est, la granita cu Romania, unde preturile s-au dublat din cauza romanilor care cumpara masiv casele ieftine ale maghiarilor. "In ultimii zece ani s-au intamplat multe. Se pot scrie zeci de romane. In esenta insa cele doua piete se aseamana. Au existat si la noi cresteri si descresteri", spune Horváth László, analist al pietei imobiliare in cadrul Ingatlan.net, portalul national al agentiilor imobiliare. In opinia lui Horváth László, unul dintre punctele de referinta istorica pentru piata imobiliara din Ungaria este aderarea la UE.
Potrivit datelor publicate de portal, inainte de aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, in 2004, metrul patrat construit in Budapesta reusea sa depaseasca 3.200 de euro, in timp ce la doi ani dupa aderare, pretul se situeaza intre 1.000 si 1.700 de euro. Cele mai mari cresteri de preturi au fost insa inregistrate in anul 2003.
"Ceea ce se intampla acum in Romania s-a intamplat si la noi anul trecut. Toata lumea se intreba ce se va intampla cu preturile. Se vorbeste de o scadere, dar ea nu este atat de dramatica; preturile scad, dar nu extrem de mult", a mai spus Horváth László
2005-2006 anul spatiilor comerciale
Potrivit specialistilor maghiari, perioada 2005- 2006 a fost una de acalmie pe pieta imobiliara, care a