Magistratii Curtii Supreme au apreciat, în motivarea deciziei prin care l-au condamnat pe Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare pentru terorism în dosarul rapirii celor trei jurnalisti în Irak, ca actiunea sirianului „a urmarit realizarea unui obiectiv specific de natura politica, si anume retragerea trupelor românesti din Irak”.
Judecatorii au retinut faptul ca, desi scopul rapirii jurnalistilor se voia a fi unul de natura a-l ajuta pe sirian sa scape de problemele juridice pe care la avea, acesta a invocat persecutia religioasa a musulmanilor care traiesc în România pentru a-i convinge pe teroristii din Irak sa îi puna în aplicare planul.
Magistratii au retinut ca proba de maxima importanta în solutionarea cauzei declaratiile lui Mohammad Munaf date în Irak în fata anchetatorilor români. „Deosebit de relevante cu privire la vinovatia inculpatului Omar Hayssam sunt declaratiile martorului Mohammad Munaf, care descrie cu lux de amanunte modul în care acesta a pus la cale planul de rapire a jurnalistilor, cum l-a sustinut financiar si cum a înteles sa profite de pe urma acestei activitati”, au retinut magistratii în motivare.
Ei au mai spus ca nu pot lua în considerare faptul ca Munaf a revenit asupra acestor declaratii, deoarece a facut-o în circumstante speciale, si anume dupa ce a fost condamnat la moarte în Irak. Judecatorii au expus în motivarea deciziei de condamnare, pronuntata în data de 20 februarie, si argumentele pentru care au respins toate probele propuse de avocatii sirianului spre a fi administrate în cauza.
„Cu privire la cererea de probatiune ridicata la punctul 1 din motivele scrise de recurs, Înalta Curte retine ca la data de 23 noiembrie 2006 a fost audiat într-un alt dosar disjuns, prin videoconferinta, martorul Mohammad Munaf, data la care s-a consemnat ca acesta a refuzat sa faca vreo declaratie s