- Economic - nr. 137 / 15 Iulie, 2008 Ingrijorarea, la nivel mondial, cu privire la invazia, la alimentele de consum pentru populatie, a tot mai multor substante daunatoare organismului uman, si care intra in componenta unor produse alimentare, a determinat comunitatea europeana sa ia decizii atat pentru eliminarea din procesul de fabricatie a unor E-uri apreciate ca nocive, cat si, pe de alta parte, pentru o mai buna informare a consumatorilor. In acest sens, si Guvernul Romaniei a adoptat, saptamana trecuta, noi masuri care completeaza si modifica Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, in sensul furnizarii mai multor informatii consumatorului cu privire la provenienta alimentelor, diferentierea alimentelor care pot crea confuzii prin denumiri apropiate, modalitatile de etichetare a acestora. Normele se refera la modul de etichetare a produselor alimentare livrate consumatorului final, respectiv restaurantelor, spitalelor, cantinelor, altor agenti economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie, dar si populatiei care achizitioneaza produse alimentare. Astfel, pentru produsele alimentare care provin din spatiul comunitar sau extracomunitar este admisa folosirea denumirii comerciale sub care respectivele produse alimentare sunt fabricate sau comercializate in tarile producatoare. Daca aceste denumiri creeaza confuzii care nu permit consumatorului sa cunoasca natura reala a alimentului, respectiv sa-l distinga de alte alimente cu care pot sa-l confunde, atunci denumirea sub care aceste produse se comercializeaza trebuie insotita si de alte informatii descriptive, plasate in vecinatatea etichetelor produsului respectiv. In cazul in care nici aceste informatii nu sunt suficiente pentru o buna informare a consumatorului final, in vederea diferentierii alimentelor, atunci se poate folosi, in mod exceptional, pentru produsele care ar crea c