GREU LA DEAL CU CALUL • Urmaşul fefeleagăi încearcă să atragă turişti la detunate
Urmaşii Fefeleagăi din nuvela lui Ion Agârbiceanu s-au ruşinat generaţii de-a rîndul că au printre înaintaşi o aşa sărăcie de femeie, de care a mai auzit şi toată lumea. Vetălău, un stră-stră- strănepot, face din numele de Fefeleaga un brand cu care atrage turiştii la poalele Detunatelor.
Cui nu i s-a rupt inima de compasiune citind rîndurile lui Agârbiceanu în care o nenorocită de femeie, căreia viaţa i-a luat bărbatul şi copiii, cară zi de zi ca un Sisif piatră de pe un deal, ajutată de o mîrţoagă de cal, ultimul ei sprijin. "Dii, măi, Batore, diiiii!" Urmaşul Fefeleagăi la a şasea generaţie cară astăzi pe priporul pe care a fost vechea casă a străbunicii sale, cu un cal în putere, bagajele turiştilor pe care drumul i-a înmuiat. Ca să ajungi la popasul Fefeleagului şi de acolo, mai sus, la Detunatele sculptate ca nişte degete de Rodin, îţi trebuie răbdare şi putere.
PORTRET DE FEFELEAG. Bărbatul vorbeşte iute, îţi caută privirea şi te ia pe ocolite pînă-ţi dă toată încrederea unei discuţii. David Vetălău, fost miner, e slab, cu ochii de culoarea pămîntului şi riduri accentuate pe faţa muncită. Multe săpate de cele trei femei care i-au trecut ca nişte furtuni prin viaţă, a doua lăsîndu-i un odor de fată, bălaie şi cu ochii albaştri, care cunoaşte muntele ca pe şura din spatele casei. Totuşi, numărul nevestelor nu e mare, zice omul, că un bunic al lui a trăit cu 17 femei şi rău nu i-a fost. Fefeleagul vorbeşte mult de viaţa trăită la Mina Livezeni, de mineriadele care l-au marcat pe viaţă şi simte nevoia mereu să ia apărarea minerilor chiar dacă nu aduce nimeni vorba de ei. Vorbele îi sînt amestecate despre vremurile alea tulburi, acuma caută să se limpezească la cei 57 de ani ai lui şi merge din cînd în cînd singur pînă la Detunatele măreţe. "Acolo simt c