De multe ori, investigarea unui organ este dificilă şi costisitoare sau pur şi simplu greu accesibilă. Cu atît mai mult ar trebui să acordăm atenţie organelor prin natura lor expuse, cum ar fi sînul sau testiculul, a căror stare de sănătate o putem aprecia chiar prin autoexaminare
De multe ori, investigarea unui organ este dificilă şi costisitoare sau pur şi simplu greu accesibilă. Cu atît mai mult ar trebui să acordăm atenţie organelor prin natura lor expuse, cum ar fi sînul sau testiculul, a căror stare de sănătate o putem aprecia chiar prin autoexaminare. Efectuat sistematic, procedeul autoexaminării ne-ar putea ajuta în depistarea precoce şi implicit în vindecarea unor maladii grave şi din nefericire răspîndite.
Formaţiuni scrotale
La palparea testiculului putem descoperi formaţiuni de consistenţă lichidă sau solidă, uniforme sau neregulate, mai mari sau mai mici, dureroase sau nedureroase, unice sau multiple, situate pe unul sau pe ambele testicule.
Masele scrotale sînt de natură şi gravitate diferită, de la simple chisturi, care nu necesită tratament, la afecţiuni banale, dar cu potenţial grav, cum ar fi o hernie ce se poate strangula, culminînd, fireşte, cu tumorile testiculare. Dar aprecierea naturii şi abordării terapeutice e o problemă de strictă specialitate, de aceea conduita corectă este prezentarea la medic în cît mai scurt timp.
Varicocelul şi spermatocelul
Varicocelul este o dilataţie a venelor ce drenează testiculele. Este o masă moale, ce dă o senzaţie specifică, de "ghem de spaghete", nedureroasă, localizată de obicei în partea stîngă. Cînd pacientul stă culcat, datorită drenajului mai bun, formaţiunea dispare, ceea ce orientează în precizarea diagnosticului. Deşi este nesupărător pentru bolnav, varicocelul nu trebuie neglijat, pentru că în timp poate duce la infertilitate.
Spermatocelul este un c