Se anunţă zile grele pe scena politică de la Bruxelles, după ce, luni, premierul Yves Leterme şi-a prezentat demisia regelui Albert al II-lea, prin care-şi recunoştea incapacitatea de a găsi un acord politic privind autonomia Flandrei. „Regele nu îşi prezintă deocamdată decizia”, a fost replica scurtă a suveranului, căruia îi mai rămân doar câteva soluţii pentru a calma tensiunile care ar putea „îngropa” statul belgian. Regele ori va încerca să îl convingă pe actualul şef al Executivului să rămână în funcţie (lucru puţin probabil, deoarece Leterme este considerat de valoni prea radical, iar propriul partid creştin-democrat îl învinuieşte acum pentru scăderea în sondaje a formaţiunii), ori va desemna un succesor al lui Leterme din alianţa flamanzilor.
Există mari şanse ca şi liberalul francofon Didier Reynders să intre în cursa pentru şefia Guvernului belgian, însă un premier valon nu ar putea constitui cea mai fericită opţiune,având în vedere că ar putea întărâta tabăra flamanzilor, câştigătoarea alegerilor din iunie trecut. Un lucru este însă clar, comentează AFP – nicio formaţiune politică (cu excepţia partidelor naţionaliste flamande) nu-şi doreşte dizolvarea Legislativului şi alegeri anticipate în această toamnă, deoarece campania ar trebui începută încă din august. Totuşi alegerile înainte de termen nu sunt excluse. Suveranul ar putea numi un „premier de tranziţie” pentru un an, scrutinul urmând să fie organizat în iunie 2009, odată cu europarlamentarele şi alegerile regionale. (M.T.)
Se anunţă zile grele pe scena politică de la Bruxelles, după ce, luni, premierul Yves Leterme şi-a prezentat demisia regelui Albert al II-lea, prin care-şi recunoştea incapacitatea de a găsi un acord politic privind autonomia Flandrei. „Regele nu îşi prezintă deocamdată decizia”, a fost replica scurtă a suveranului, căruia îi mai rămân doar câteva soluţii pentru a ca