Dintre misterele trecutului se evidenţiază cu o recunoaştere unanimă o construcţie uimitoare care se află printre minunile lumii şi este cunoscută sub numele de Piramida lui Keops
O să încep cu ce se vede şi apoi o să continuu cu ce nu se vede, dar are importanţă mai mare decît ceea ce se vede.
Dintre misterele trecutului se evidenţiază cu o recunoaştere unanimă o construcţie uimitoare care se află printre minunile lumii şi este cunoscută sub numele de Piramida lui Keops. Două milioane cinci sute de mii de pietre cu greutăţi cuprinse între două şi şaptezeci de tone fiecare au fost ridicate una peste alta pînă la o înălţime de peste 140 de metri. Construcţia uimeşte şi astăzi pe orice arhitect sau inginer constructor prin masivitatea şi precizia ei. Cu ajutorul tehnologiei moderne ar fi necesar să se lucreze şase ani, cheltuindu-se un miliard de euro pentru a se executa această piramidă.
O minune a lumii
Metodele folosite la această construcţie gigantică reprezintă şi astăzi un mister. Cultura egipteană străveche a dat cele mai importante opere chiar de la începuturile ei. Este ciudat că, o dată cu trecerea timpului, această cultură a involuat treptat în loc să evolueze de la primitivism la perfecţiune. O explicaţie a acestui fenomen ar putea fi că în Egipt conducătorii poporului erau descendenţii unei culturi care, înainte de a fi distrusă de potop, se afla pe o treaptă superioară de dezvoltare. Iată că în acea perioadă existau popoare care dispuneau de cunoştinţe şi tehnici de lucru mult mai avansate decît cele de astăzi.
Cum a fost posibilă transportarea unor blocuri de granit cu greutatea de pînă la 70 de tone pe o distanţă de opt sute de kilometri, de la carierele de piatră din Asuan?
Max Toth şi Greg Nielsen, în cartea "Energia secretă a piramidei", precum şi Paul Liekens, în cartea "Efectul de piramidă", reunesc mai