Curtea Europeană de Justiţie penalizează cazurile de discriminare a imigranţilor. Săptămâna trecută s-a aprobat o nouă măsura potrivit căreia refuzul unui patron de a angaja un
Curtea Europeană de Justiţie penalizează cazurile de discriminare a imigranţilor. Săptămâna trecută s-a aprobat o nouă măsura potrivit căreia refuzul unui patron de a angaja un cetăţean străin, respectiv a unui proprietar de a închiria o locuinţă unui imigrant, e considerat un act de discriminare şi trebuie pedepsit.
Cazurile de discriminare rasială în Italia sunt numeroase. În ultimele luni, românii au fost victimele unei adevărate campanii de discreditare. Pe lângă cazurile de exploatare a celor care muncesc la negru fără nicio şansă de a fi angajaţi cu acte în regulă, există şi alte forme de demonstrare publică a discriminării sau rasismului.
Cele mai recente exemple intens mediatizate au fost: afişul dintr-o fabrică de lângă Veneţia, prin care se anunţa "deschiderea sezonului de vânătoare a românilor", precum şi afişarea pe internet a unei glume rasiste macabre. Autorul este un italian cu faţa acoperită care instigă la violenţă, ameninţându-i pe români cu o drujbă.
Noua decizie a fost luată pe fundalul unui caz controversat din Belgia, ai cărui protagonişti au fost directorii unei firme care au declarat public faptul că ei nu vor să angajeze cetăţeni străini. Aceştia au fost denunţaţi de Centrul pentru şanse egale şi luptă împotriva rasismului din Belgia ("Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding").
Ca urmare a acestei sesizări, Curtea Europeană de Justiţie a decis că patronii care refuză să angajeze persoane de altă origine etnică sau religioasă încalcă legea dreptului la accesul pe piaţa muncii a imigranţilor.
De asemenea, prin respingerea cererilor de muncă ale imigranţilor, nu se respectă Directiva 43 a UE, din anul 2000, so