Visul oricarui roman dupa decembrie 1989 a fost sa devina patron sau propriul stapin, cu o afacere profitabila. Incepind cu 1990, au aparut si primele firme infiintate de cei mai curajosi intreprinzatori, care in acele vremuri tulburi pornisera pe un drum neumblat de peste 40 de ani: "jungla" capitalismului. Tot in acel an s-au nascut si tinerii patroni de astazi, care doar ce au terminat cu bacalaureatul si s-au "trezit" dupa cheful de la majorat. Cine sint acestia, ce fel de afaceri dezvolta, cit de bine le merge, sint doar citeva dintre intrebarile la care fiecare se gindeste cind este pus in fata unui astfel de subiect. O documentare atenta demonstreaza ca nu toti sint stapini pe afacere, chiar daca e vorba despre un simplu chiosc in centrul satului sau la parter de bloc, intrucit tot parintii sint cei care conduc cu adevarat. Doar s-au gindit ca trecerea afacerii de familie pe numele copilului este cel mai nimerit cadou cu ocazia majoratului. Exista insa si exceptii: tineri cu idei indraznete care, bazindu-se pe sprijinul financiar si nu numai al parintilor, au pus la punct un plan de afaceri si se pregatesc sa-l si aplice.
La celalalt pol al virstei, ne-am gindit ca ar fi interesant sa aflam care sint "veteranii" afacerilor derulate in Braila. Si surprizele nu s-au lasat asteptate, pentru ca realitatea a demonstrat ca exista oameni de afaceri care se apropie vertiginos de suta de ani si chiar daca business-ul le apartine doar "cu numele", tot oameni de afaceri se cheama ca sint.
Agricultura face cu ochiul si tinerilor
Potrivit datelor prezentate de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Braila cei mai tineri asociati din Braila sint 19 studenti sau viitori studenti, care nu au implinit inca 20 de ani: cel mai "mic" urmeaza sa implineasca 18 ani peste 3 luni (Madalin Sinca, asociat majoritar la SC "Acnis Com