Orice schimbare de actionarat are efecte imediate asupra organizatiei implicate in tranzactie. Despre modificarile generate de trecerea de la actionaratul turcesc la cel austriac, explica Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, intr-un interviu acordat Wall-Street.
Adrian Simionescu, unul din primii brokeri ai pietei de capital moderne din tara noastra, care a infiintat prima firma de brokeraj romaneasca de dupa Revolutie, conduce astazi Vienna Investment Trust, o companie cu actionarat austriac.
In mai 2007, grupul Vienna Investment Trust a cumparat pachetul de 98,5% din actiunile casei de brokeraj Finans Securities, detinuta pana atunci de Finansbank (devenita ulterior Credit Europe Bank), la o valoare care nu a fost facuta publica.
Dupa mai bine de un an, Simionescu spune ca “efectele majore nu au aparut inca, dar sunt pe cale sa se produca”. Dintre schimbarile cele mai importante care se asteapta, acesta a mentionat operatiunile cu titluri cu venit fix si dezvoltarea diviziei de investment banking pe care am neglijat-o in timpul colaborarii cu Credit Europe Bank.
Chiar daca Simionescu descrie ca parteneriatul cu turcii de la Credit Europe a fost de exceptie, exista si un impediment: concurenta dintre piata de capital si piata bancara. “Orice strategie, cel putin pe segmentul instrumentelor cu venit fix, concura cu atragerea de depozite, cu clientii bancii.”, spune Adrian Simionescu.
Acesta mai spune ca sunt foarte multi clienti care lucreaza cu Credit Europe Bank pentru simplul fapt ca au o anumita nationalitate, ca o considera o banca ieftina si flexibila. “Si multi erau interesati si de investitiile la bursa, mai ales ca eram subsidiara bancii si atunci capitalurile lor din depozite migrau in buzunarul diviziei de brokeraj. De aceea, toate strategiile noastre au trebuit sa fie de asa natura incat sa atraga clienti