Cea mai importantă virtute a mentei este aceea că oferă o senzaţie răcoroasă şi este extrem de apreciată, mai ales după un fel de mâncare foarte condimentat. Din acest motiv, în bucătăria indiană şi cea orientală, în general, unde condimentele ocupă un loc de cinste, sunt puse pe masă mici boluri cu sosuri mentolate. Nu uitaţi, aşadar, în cazul în care organizaţi o cină în stil Bollywood sau „O mie şi una de nopţi“, să oferiţi oaspeţilor un sos făcut pe bază de mentă şi coriandru. Unul dintre cele mai cunoscute sosuri este faimosul sos grecesc tzatziki, care se face pe bază de iaurt, castravete şi mentă. Sosurile condimentate cu mentă sunt ideale pentru aperitivele în care aţi inclus grisine, legume, bruschette sau tartine din pâine prăjită.
Ideală pentru carnea de miel şi oaie Pentru prânzurile, cinele sau picnicurile din această vară călduroasă puteţi prepara antreuri pline de prospeţime, folosindu-vă de mentă. Câteva frunze din această plantă puse în supă, în rulourile din carne sau în salate oferă o aromă cu totul deosebită, plină de răcoare. Menta este un condiment potrivit pentru carnea de oaie şi de miel. Există numeroase reţete din bucătăria Orientului Apropiat în care carnea este preparată cu mentă: keftas, pastilla, briouats, perişoare sau chiftele. Menta are un gust destul de puternic. Ea poate fi combinată foarte bine însă cu anumite legume verzi. Ea poate fi folosită pentru a aroma dovleceii, pentru a condimenta salata verde sau spanacul. Menta se poate combina cu piureul de cartofi şi lămâia, în cazul în care acestea sunt servite ca garnitură la friptura de miel. Există însă şi o serie de fructe care se îmbină perfect cu gustul mentei. Astfel, puteţi încerca o tartă de căpşune cu mentă. Este suficient să adăugaţi câteva frunze de mentă în laptele care va fi folosit pentru realizarea cremei. După ce îl fierbeţi puţin, îl strecuraţi, apoi îl folos