Scandalurile de la bacalaureat care au dat o masura, partiala ma tem, a calitatii profesionale si morale a multor dascali si elevi, reprezinta doar cel mai spectaculos si mediatizat dintre semnalele de alarma in privinta invatamantului romanesc.
Un semnal cu mult mai grav, as zice, am primit de la Bruxelles, printr-un raport al Comisiei Europene, potrivit caruia peste 50% dintre adolescentii romani si bulgari cu varsta de 15 ani nu sunt capabili sa citeasca si sa inteleaga un text.
Fenomenul poarta un nume extrem de dur - analfabetism functional. Adica dupa, teoretic, 8 ani de scoala, jumatate dintre copiii romani sunt, dintr-un anumit punct de vedere, analfabeti.
Credeti ca la 18 ani situatia este mai buna? Iata cateva argumente ca nu, extrase din lucrarile de bacalaureat: "inima impartita in doua atricule si doua testicule", "latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decat in scris. Dupa caderea Imperiului roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit bulgara", "Lapusneanu s-a tinut de cuvant cand a zis "De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu!" Dovada ca azi cel mai intalnit nume este Popescu", "La batranete imparatul naste un fecior", "La sesizarea lui Hamlet, un control inopinat a constatat ca e ceva putred in Danemarca", iar lista de ineptii este impresionanta.
Repet, acestea au fost scrise de absolventi de liceu, care vreme de 12 ani au primit cel putin note de trecere la toate materiile. Cat timp, potrivit studiului european, jumatate dintre elevii de 15 ani sunt analfabateti functional si, in acelasi timp, procentul de promovabilitate la Bac este in jur de 75%, inseamna ca un sfert dintre absolventii acestui an sunt analfabeti cu diploma de bacaluareat (greu de crezut ca ultimii trei ani de scoala, in plina criza a adolescentei, deschid minti pana atunci inchise).
Poate