» Functionarii publici care lucreaza in sectoarele "vulnerabile la coruptie" pot fi schimbati din functie sau pot primi alte sarcini de serviciu, dupa bunul plac al sefilor institutiilor unde lucreaza, a stabilit Guvernul.
» Sub umbrela principiului "mobilitatii functiei", folosita de Guvern pana acum pentru a-i elimina pe prefectii nesupusi politic, aceasta hotarare da mana libera Executivului sa scape de functionarii pe care ii considera incomozi.
Cristina Dobreanu
Andrei Luca Popescu
redactori
Executivul a decis, potrivit hotararii de guvern privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, publicata recent in Monitorul Oficial, ca persoanele care lucreaza in sectoarele considerate "vulnerabile la coruptie" pot fi schimbate periodic, acestora le pot fi inlocuite obligatiile de serviciu sau pot fi transferate la un alt departament din cadrul institutiei in care sunt angajate.
Presedintele Aliantei Nationale a Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, sustine ca Guvernul ar fi introdus aceasta prevedere "in mod intentionat, pentru a accentua abuzurile deja existente". Pe de alta parte, analistul politic Cristian Pirvulescu sugereaza existenta unui cerc vicios care i-ar face pe functionarii publici sa fie mai tentati de mita: "In conditiile in care ei au salarii foarte mici si asistam la o crestere a costului vietii, functionarii publici devin mai vulnerabili si mai coruptibili".
Ce il deranjeaza cel mai mult pe liderul Sindicatului Sed Lex este faptul ca functionarii publici vor putea fi schimbati dupa bunul plac al Guvernului sau al conducerii institutiilor publice. E drept, hotararea semnata de Calin Popescu Tariceanu se refera doar la acei functionari care lucreaza in sectoare "vulnerabile la coruptie". "Sunt definite undeva in aceasta lege sectoarele vulnerabile la coruptie? Eu st