Comisia Europeana a prezentat miercuri o propunere de directiva pentru modificarea actualei legislatii in domeniul accizelor la tigari, se arata intr-un comunicat al institutiei. Proiectul prevede o majorare graduala, pana in 2014, a nivelurilor minime de accizare in UE atat la tigari, cat si la tutunul prelucrat. Propunerea ar urma sa reduca diferentele de taxare dintre statele membre si sa micsoreze consumul de tutun cu 10% in urmatorii cinci ani.
Taxarea reprezinta o parte a strategiei de prevenire si combatere a consumului de tutun, precizeaza comunicatul. In prezent exista diferente considerabile intre nivelurile de taxare practicate de statele membre. Pentru tigari, diferenta poate ajunge pana la aproape 600% in cazul accizelor exprimate in euro.
In prezent, accizele pentru tigari trebuie sa reprezinte cel putin 57% din pret si minimum 64 de euro pentru mia de tigarete in cazul celor care nu se incadreaza in categoria de pret cea mai vanduta dintr-o tara.
Conceptul de categorie de pret cea mai vanduta a fost introdus in urma cu trei ani, atunci cand pietele nationale erau dominate de un brand care era, in mod cert, cel mai vandut, se arata in comunicat. Comisia propune inlocuirea acestui concept cu un pret mediu al tuturor tigarile pentru a determina baza de impozitare.
Nivelul actual al accizelor, reprezentand 57%, va fi majorat la 63% din pretul mediu, iar rata de 64 de euro pentru mia de tigari va creste la 90 de euro pana in 2014.
Totodata, potrivit propunerii, statele membre nu vor mai avea interdictia de a aplica accize minime care depasesc 100% din acciza totala pentru categoria de pret cea mai vanduta.
In Romania, accizele reprezinta 58,03% din pretul de vanzare cu amanuntul, care include toate taxele. Nivelul este unul dintre cele mai scazute din UE, alaturi de cele din Lituania (51,6