Peste 3.000 de câini au trecut într-un an şi câteva luni prin stabilimentul canin de la Făcăi. Cei mai mulţi s-au întors în stradă, proaspăt vaccinaţi, deparazitaţi şi sterilizaţi. De la începutul lui ianuarie, nici unul nu a fost adoptat.
În stabilimentul de la Făcăi, 76 de câini stăteau ieri la umbră, unii căscând tolăniţi, alţii lătrând şi agitându-se dincolo de gardul de sârmă. În circa o săptămână, după vaccinul antirabic, sterilizare şi deparazitare, vor fi înlocuiţi cu alţii. Săptămânal, asociaţiile de protecţie a animalelor - trei la număr în Craiova - adoptă aproximativ 50 de patrupede, făcând în felul acesta loc altora. Revendicări sunt puţine sau deloc.
„Sunt câinii nimănui, maidanezi, cei pe care-i aducem aici. Anul acesta n-a avut loc nici o revendicare, dar nici adopţii din partea persoanelor fizice nu s-au făcut din luna ianuarie până acum. La Făcăi este stabiliment de tranzit, nu e adăpost. Nu-i ţinem aici pentru totdeauna. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, animalele rămân circa şapte zile, atât cât este nevoie să le vaccinăm şi să le sterilizăm. Nici nu le eutanasiem, pentru că nu ne permite legislaţia“, a precizat Cătălin Călugăru, şef activitate Ecarisaj.
200 de lei exemplarul
Angajaţii de la Ecarisaj acţionează, în general, la solicitările asociaţiilor de protecţie a animalelor sau pe baza sesizărilor primite de la locatari. „Căutăm să nu aducem la Făcăi aceiaşi câini, ca să putem steriliza cât mai mulţi. Din păcate, cei care stau la case, mai ales cei de la marginea oraşului, n-au nici o grijă din punctul acesta de vedere. Atunci când le fată femelele, pun puii în cutie şi-i aruncă lângă tomberoane şi s-au spălat pe mâini“, a adăugat responsabilul din cadrul primăriei.
„Oricum, noi stăm cel mai bine din România la capitolul st