Indicii reprezentativi pentru piaţa românească au înregistrat, ieri, cele mai mari corecţii din regiune Capitalizarea Bursei de Valori a pierdut, ieri, nu mai puţin de 1,36 miliarde de
Indicii reprezentativi pentru piaţa românească au înregistrat, ieri, cele mai mari corecţii din regiune
Capitalizarea Bursei de Valori a pierdut, ieri, nu mai puţin de 1,36 miliarde de euro! În timp ce pieţele europene raportau scăderi medii de 2-3%, indicii BVB se prăbuşeau cu peste 5%.
Corecţiile au fost determinate de mişcările capitalurilor speculative, spun analiştii. "Încă din şedinţa precedentă, când toate pieţele mari erau pe plus, bursa din România rămăsese în zona roşie şi se făceau eforturi clare pentru ca piaţa să se menţină la un nivel scăzut. Prăbuşirea pieţelor externe nu a venit decât să <> schimbările din portofolii care au avut loc astăzi (n.red.:ieri)", este de părere Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.
Acţiunile lichide s-au depreciat cu 5,6%
Practic, din Europa Centrală şi de Est, piaţa românească a înregistrat, ieri, printre cele mai abrupte corecţii. În timp ce indicii bursei de la Budapesta resimţeau scăderi de sub 2% faţă de şedinţa anterioară, acţiunile celor mai lichide zece companii tranzacţionate la BVB pierdeau, în medie, 5,62%.
La momentul închiderii bursei de la Bucureşti, indicele WIG20 al bursei din Varşovia era marcat de o scădere de 2,08%, sub 3% se depreciase şi indicele PX al bursei din Praga, iar indicele SOFIX coborâse cu 1,37% faţă de sesiunea precedentă. Acţiunile SIF s-au prăbuşit cu 5,69%, iar indicele compozit - cu 4,28%.
Perspective nefavorabile
Scăderile puternice de pe piaţa românească au avut loc pe fondul raportării falimentului băncii ipotecare Indymac (SUA), iar în Europa, în contextul anunţului grupului imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa care a intrat în incap