Staţiunile de la mare cåştigă zilnic cåteva zeci de milioane de lei, la 300 de lei cheltuiţi de fiecare turist. Veniturile hotelierilor de pe Litoral vor creşte în 2008 cu aproximativ 50 de milioane de euro faţă de sezonul din anul trecut, iar sumele totale încasate în staţiuni vor bate spre 700 de milioane de euro, la un PIB al judeţului Constanţa estimat pentru acest an la 5,8 miliarde de euro. O zi de plajă aduce hotelierilor, în timpul săptămånii, circa 12
Staţiunile de la mare cåştigă zilnic cåteva zeci de milioane de lei, la 300 de lei cheltuiţi de fiecare turist.
Veniturile hotelierilor de pe Litoral vor creşte în 2008 cu aproximativ 50 de milioane de euro faţă de sezonul din anul trecut, iar sumele totale încasate în staţiuni vor bate spre 700 de milioane de euro, la un PIB al judeţului Constanţa estimat pentru acest an la 5,8 miliarde de euro. O zi de plajă aduce hotelierilor, în timpul săptămånii, circa 12 milioane de lei, la un număr de 78 de mii de turişti. Cheltuielile extra-cazare dublează, practic, suma intrată în conturile celor care oferă servicii la mare, iar toate acestea se traduc în 300 de lei cheltuite în medie pe zi de către fiecare turist, conform unei estimări „Capital“.
Mai mulţi turişti, mai puţine zile
În Constanţa există aproximativ 25 de mii de locuri de cazare, adică 41 la sută din totalul pe ţară, conform Consiliului Judeţean. Surse din piaţă spun că anul acesta vor intra în conturile unităţilor de cazare peste 1,26 miliarde de lei, faţă de un miliard de lei în 2007.
„Estimăm o creştere de 20% a numărului de turişti, raportată la un sejur mediu de 250 de euro“, spune Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral. Sudul Litoralului şi Mamaia sunt cele mai căutate zone.
„Cei mai mulţi turişti au fost, în 2007, în Mamaia şi la fel se întåmplă şi anul acesta, mai ales pe segmentul turismului de weekend