Un bun lider este cel care vede pana hat departe, peste marile si tarile prezentului. Asa si-or fi spus si expertii Guvernului Tariceanu care au desenat chipul Romaniei de peste 20 de ani, intr-o Strategie de Dezvoltare Durabila, un fel de "de patru ori planul cincinal".
Ne vom imputina, dar vom trai mai mult. Vom plati in euro si bugetul ni-l vor hrani serviciile, nu industria, vom calatori pe sute de kilometri de autostrada si vom castiga echivalentul a 9.000 de lei pe luna, numai din salariu.
Datele sunt cuprinse in Strategia pentru Dezvoltare Durabila, elaborata de Guvern si analizata de Adevarul in editia electronica de miercuri.
Textul semnat si sustinut de premierul Tariceanu arata o fotografie in tonuri de gri spre negru a tarii noastre: peste 40% din populatia Romaniei locuieste in prezent la sat, putin peste 11% dintre adulti au studii superioare, iar aproape jumatate dintre copii sunt sub nivelul standardului european de alfabetizare.
Romanii au doar 228 de kilometri de autostrada si cel mai prost sistem de sanatate din toata Europa. Peste 22 de ani insa, romanii vor trai in opt arii metropolitane, iar gradul de urbanizare va ajunge la 70%. Drumurile vor fi conforme cu retelele europene de trafic intens, iar serviciile vor asigura 65% din produsul intern brut (PIB).
Documentul oficial face previziunea ca in 2030 vor ramane doar 19,7 milioane de romani, pentru ca, in 2050, populatia sa ajunga la 16,7 milioane.
In acelasi timp, va creste speranta de viata: in 2050, aceasta va fi de 82 de ani pentru femei (fata de 75,4 ani in prezent) si de 77,5 ani pentru barbati (acum, 68,7 ani).
Schengen, euro, autostrazi: "viitor de aur"
Strategia pentru dezvoltare durabila a Romaniei mai arata ca pana in 2030 vom fi adoptat deja euro, vom fi intrat in spatiul Schengen, iar eco